Biocyclische-Veganlandbouw 

Bevordering van Biocyclische-Veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen


Volg workshops op de BioKennisWeek
Website: www.biokennisweek.nl


Workshop 9: Vegan telen voor de toekomst: verdienmodellen en uitdagingen voor de kleine tuinder
Datum: ma 15 januari - Thema Teelt & innovatie -  Tijd 15.00 - 15.30 - Locatie Online
Website: www.biokennisweek.nl
Vegan tuinders Esther Kuiler van tuinderij De Ommuurde Tuin en Carolien Caspers van Tuinderij 't Mooshöfke vertellen over hun vegan-tuinderij en gaan in op de onderwerpen hoe een veganteelt past op een kleine (csa-) tuinderij. We gaan kijken naar naar de voordelen en uitdagingen van een kleine vegan-tuinderij. Ook het verdienmodel wordt besproken. Ook zullen wij graag uw vragen beantwoorden op het vlak van uitdagingen in de teelt, de bodem, vuchtwisseling en afzet in een vegan-teeltbedrijf. De telers zijn lid van het het Netwerk Biocyclic-Veganlandbouw (aangesloten bij Federatie Agro-Ecologische Boeren).

Workshop 11: Doorschakelen akkerbouw: van bio naar bio-vegan.
Datum wo 17 januari - Thema Teelt & innovatie -  Tijd 14.30 - 15.30 - Locatie Dexter 28
Website: www.biokennisweek.nl
Doorschakelen akkerbouw: van bio naar bio-vegan. Presentatie van bevindingen en ontwikkelingen op het eerste Biocyclic Vegan gecertificeerde vegan-teeltbedrijf Zonnegoed van totaal 83 hectare. Bio-vegan akkerbouwer Joost van Strien zal ingaan op de uitdagingen in de bodem, vruchtwisseling, akkerbouwteelt, strokenteelt en het voedselbos van 5.5 ha. Zonnegoed is lid van Netwerk Biocyclische-Veganlandbouw Nederland en Vlaanderen. Het Netwerk maakt ook deel uit van de Federatie Agro-Ecologische Boeren.


Workshop voor de Boerenlandbouw Conferentie ’24
Bio-vegan en akkerbouw

Workshopronde 2 – vrijdag 26 januari 14.00
Zie website: www.federatieagroecologischeboeren.nl

Waar: Nivon Morgenrood, Scheibaan 15 in Oisterwijk
Kosten: prijs naar draagkracht: € 50 / 75 / 100,- voor de hele conferentie van donderdagavond 25 januari – zaterdag 27 januari
Bio-vegan en akkerbouw Akkerbouwer Isaäc Bos deelt zijn ervaringen over het hoe en waarom van het bio-vegan telen. Verder zal hij ingaan op zijn ervaringen met natuurlijke vijanden en vogels op zijn akkers, zijn plannen en ambities voor de toekomst.


No Shit Food: Workshop 100% plantaardige mest
1 maart 2024 - tijd: 12:45 Aanmelden kan hier: www.bioacademy.nl

Joost van Strien van Boerderij Zonnegoed is de trotse eerste Nederlandse akkerbouwer met het Biocyclic Vegan Keurmerk. Na jaren experimenteren staat er een rendabel bedrijfsmodel dat geen dierlijke mest meer gebruikt, zelfvoorzienend is in stikstof en overige mineralen aanvult met compost. In deze workshop leer je hoe je de bemesting toepast bij verschillende gewassoorten, omstandigheden en bewerkingsmomenten, zie je het resultaat bij de gewassen en krijg je inzicht in de kosten en opbrengsten. Een toekomstbestendige landbouwmethode, waarmee je de kringloop op je eigen bedrijf rond kunt maken.


Cursus Agro-ecologie voor tuinders
Cursus agro-ecologie voor de tuinderij
8 lesdagen in jan, feb, mrt, apr, mei excursiedag in juni inspiratiedag in sept stage op tuinderij naar keuze.
Sinds 2019 start er elk jaar de cursus Praktische Agro-Ecologie in de Ommuurde Tuin. Deze cursus is speciaal bedoeld voor mensen die dromen van een andere toekomst. Zie jij je ook een agro-ecologische boerderij, een buurtmoestuin, of een zorgtuin starten? Of wil je wat meer kennis omdat je al werkt bij een (biologische) boer of tuinder. Dan is deze cursus interessant voor jou! Gedurende vijf maanden, van januari tot mei, leer je praktische kennis die je meteen kunt toepassen!
Meer info en aanmelden: ommuurdetuin.nl/cursus


Bestel nu het No Shit winterabonnement
Nu beschikbaar: No Shit Food - winterabonnement van Zonnegoed.nl boordevol met lokale groente van de Biocyclic Vegan teler.
Meer weten en bestellen: noshitfood.nl



Boerin Karin is eerste veganistische tuinder in Zeeland: 'Het kan gewoon!'

Tuinderij Plantalia van Karin Körver in Ritthem ziet er uit als een een gewone - maar wel heel grote - moestuin. Bedden met sla en kolen staan er groen en weelderig bij, de tomaten kleuren langzaam rood en de venkel groeit glanzend in de zon. Met één groot verschil ten opzichte van andere tuinderijen: alles is verbouwd zonder dierlijke mest en zonder kunstmest. "Het kan gewoon, dus mensen die zeggen dat het niet kan, dat is niet zo", zegt de bevlogen Karin Körver.

Lees verder op Omroep Zeeland


Welke biowinkel wil de primeur hebben? - Netwerk Biocyclische Veganlandbouw bezoekt 'De Strokenboerderij'

Leden van het Netwerk voor de Bevordering van Biocyclische Veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen brachten op maandag 21 augustus een bezoek aan 'De Strokenboerderij'. Tijdens dit bedrijfsbezoek deelde Isaac Bos van 'De Strokenboerderij', een akkerbouwbedrijf van 40 hectare gelegen in het idyllische Weteringbrug in Noord-Holland, zijn ervaringen met Biocyclische Veganlandbouw. Hij lichtte toe wat er allemaal bij komt kijken, hoe het tot nu toe bevalt en welke opbrengsten het oplevert. Bovendien gaf hij inzicht in de reden achter zijn keuze voor strokenteelt.

Lees het bericht hier verder op Biojournaal.nl


Biocyclic Humus Soil − a Game Changer for Future Agriculture

Refining plant-based compost substrates into Biocyclic Humus Soil: the benefits all along the production process until final usage in Biocyclic Vegan Horticulture.

Kijk hier voor meer info



Biocyclic Vegan keurmerk voor akkerbouwer Isaäc Bos uit Weteringbrug
Isaäc Bos - biologisch akkerbouwer met voornamelijk strokenteelt - heeft inmiddels het internationale Biocyclic Vegan-keurmerk, in het Nederlands het Biocyclische Veganlandbouw keurmerk. Dit betekent dat gecertificeerde telers werken volgens een biologische en puur plantaardige 'Biocyclic-Vegan' ofwel 'Biocyclische vegan-landbouwmethode'.

De teler Isaäc Bos, met een akkerbouwbedrijf van 21 hectare in Weteringbrug in de Haarlemmermeer (NH), is in 2022 geheel omgeschakeld naar biologisch en reeds twee jaar ook enthousiast pionier van strokenteelt.

Lees verder op Biojournaal.nl


Joost van Strien via telen met veel minder naar telen zonder dierlijke mest
Hij wilde laten zien dat de teelt van gewassen met minder mest kon en begon een experiment met maaimeststoffen. Sinds 2020 besloot akkerbouwer Joost van Strien helemaal plantaardig te gaan telen. Balans en beschikbaarheid van mineralen dankzij een gezond bodemleven zijn het uitgangspunt.

Lees verder op NieuweOogst




No Shit Groentedoos is nu te bestellen!

Nu beschikbaar: No Shit Food - Groentedoos van Zonnegoed.nl boordevol met lokale groente van biocyclic vegan telers.  Meer weten en bestellen: noshitfood.nl

NO SHIT. ROOTING FOR VEGAN VEGETABLES



Afbeelding Biojournaal.nl

“Kies nu voor een échte omslag van ons landbouw- en voedselsysteem.”
#GroenBoerenPlan: 10 Aanbevelingen voor een nieuw perspectief voor boeren en tuinders.
Terwijl het aantal boeren in Nederland de afgelopen 50 jaar is gedecimeerd, groeit tegelijkertijd een beweging van boeren en tuinders die werken aan een duurzame landbouw met meer nadruk op plantaardige voeding en afzet in de korte keten. Pioniers die soms al decennia werken aan een landbouw met een wezenlijke bijdrage aan ons welzijn vanuit een plattelandscultuur die mensen verbindt.

 Inmiddels is er ook een nieuwe generatie boeren die daar op hun eigen wijze invulling geven.

Steun ook het #GroenBoerenPlan - Lees hier verder en deel onze gezamenlijke visie van 4 grote boerenorganisaties!
(Biohuis, Caring Farmers, Federatie van Agro-ecologische Boeren (BD-Vereniging, Bio-Tuinders Vereniging, Bio-Vegan Netwerk, CSA Netwerk Nederland, Vereniging Toekomstboeren), Herenboeren Nederland).
Zie ook de website www.groenboerenplan.nl



 8 juni Avondklas Warmonderhof in Dronten - Over plantaardige bemesting
Warmonderhof start 8 juni met de eerste avondklas over plantaardige bemesting. Agrarisch Ondernemer 2022, Joost van Strien vertelt over plantaardig akkerbouw. Ook aanwezig: onderzoeker Geert Jan van der Burgt & Practor Kringlooplandbouw Ruud Hendriks.
Kom allen!
Zie verder op: https://aereswarmonderhof.nl/actueel/agenda/wo-8-juni-avondklas-over-plantaardige-bemesting

NO SHIT!: symposium over nieuwe landbouw - Provincie Zeeland

Een plantaardige vorm van biologische landbouw kan een oplossing zijn voor ons vastgelopen voedselsysteem! Partij voor de Dieren organiseert, in samenwerking met ZMf, het symposium NO SHIT! nieuwe landbouw op zaterdag 23 april in ZB Bibliotheek van Zeeland. Wil je alles te weten komen over biologische, natuur-inclusieve en vee-vrije teelt en waarom juist Zeeland hier zo geschikt voor is?
Meld je dan snel aan! 



‘No Shit’-akkerbouwers Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2022 

Het Biocyclic-Vegan-gecertificeerde akkerbouwbedrijf Zonnegoed uit Ens (Flevoland) is uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2022. De ‘No Shit’-akkerbouwers ontving in De Basiliek in Veenendaal een cheque ter waarde van €12.500

In het juryrapport wordt Zonnegoed omschreven als een uniek concept met een kringloopgedachte zonder dieren. Bij Joost van Strien en Christiaan Feickens is er geen gebrek aan visie en doorzettingskracht. Hun biologisch-dynamisch bedrijf Zonnegoed is het eerste vegan akkerbouwbedrijf in Nederland. Het concept is erg toekomstgericht. 

Lees verder op de website van Boerderij: zonnegoed-agrarisch-ondernemer-van-het-jaar-2022


Volg de workshop 100% plantaardige mest - voor akkerbouw en grove groenteteelt

2 maart 2022 vanaf 12:45  - 16:00 

Joost van Strien en Christiaan Feickens van Boerderij Zonnegoed zijn de trotse eerste Nederlandse akkerbouwers met het Biocyclic Vegan Keurmerk. Na jaren experimenteren staat er een rendabel bedrijfsmodel dat geen dierlijke mest meer gebruikt, zelfvoorzienend is in stikstof en overige mineralen aanvult met compost.

In deze workshop leer je hoe je de bemesting toepast bij verschillende gewassoorten, omstandigheden en bewerkingsmomenten, zie je het resultaat bij de gewassen en krijg je inzicht in de kosten en opbrengsten. Een toekomstbestendige landbouwmethode, waarmee je de kringloop op je eigen bedrijf rond kunt maken.

Kijk op de website van BioAcademy.nl voor de eerstvolgende workshop werken met 100% plantaardige mest.

Eerstvolgende workshop is op 2 maart om 12:45-16:00 op het bedrijf Zonnegoed.nl te Ens


Webinar Biokennisweek No shit - The movement en Biocyclic Vegan teelt

Maandag 10 jan. 12:00-12:30

Biologische akkerbouw zonder dierlijke mest: het kan. Joost van Strienvan Zonnegoed heef inmiddels 13 jaar ervaring met het toepassen van plantaardige mest. Vanaf 2021 produceert hij als eerste bedrijf in Nederland met het Biocyclic Vegan keurmerk. In dit jaar richtte hij ook de No Shit Movement op. Leer meer tijdens deze workshop.

Voor info en tickets  zie Bio-beurs.nl 


No Shit Food: Workshop 100% plantaardige mest
18 februari - Ens

Joost van Strien en Chris Feickens zijn de eerste Nederlandse akkerbouwers met het Biocyclic Vegan keurmerk. Ze gebruiken geen dierlijke mest meer. Leer hoe je zelfvoorzienend in stikstof worst en plantaardig je mineralen aanvult met een rendabel resultaat. Kijk op Bioacademy.nl en schrijf je in.


27 NOV: Masterclass Bio-Vegan tuinbouw volgens de school van Chartres op Bio Tuinderij De Kromme Lepel

De school van Chartres vraagt een andere manier van kijken en waarnemen. Vooral veganisten zijn hier eigenlijk al volop mee bezig. Er wordt ingegaan op de Regeneratieve Landbouw en vooral ook de grondbewerkingen die juist NIET toegepast worden, ook tijdens de teelt niet. Op Tuinderij de Kromme Lepel zijn er baanbrekende innovaties gedaan de laatste 2 seizoenen. Zeer interessant ook voor de kleinere teler.

Program; start 14.00 einde 17.00 tussendoor praktische rondleiding & tips alsmede de relatie van deze manier van telen met onze gezondheid. Er is koffie, thee & fris.

Locatie: Laageinde 20, 4614 PW Lepelstraat (naast Berg op Zoom - Noord-Brabant)

Alle geïnteresseerden met aandacht zijn van harte welkom!

U kan zich hier aanmelden

Doe mee met NoShit Food

Onze Biocyclic Vegan teler Joost van Strien en zijn team maken NoShit groente-zonder het gebruik van dierlijke mest en dierlijke input. Via crowdfunding start Joost met de verkoop van zijn eerste vegan oogst via CrowdAboutNow en haalde snel in enkele dagen het maximale bedrag van 25.000 euro op. Dat is mooi nieuws! Maar het gaat de boeren uit Ens vooral om zoveel mogelijk deelnemers, zodat ze aan alle retailkanalen  kunnen laten zien dat er naast regulier & biologisch er nu ook #Noshit producten met Biocyclic Vegan keurmerk beschikbaar zijn. De groenteboxen van Joost en zijn team worden in heel Nederland thuisbezorgd.  Kijk voor meer info op NoShit Food en Zonnegoed.nl



Mark van Hove ontvangt Biocyclic Vegan-keurmerk

Vlaamse bioboer teelt vegan!

Bioboer Mark van Hove gebruikt alleen plantaardige meststoffen en ontving in oktober als eerste Vlaamse teeltbedrijf het internationale Biocyclic Vegan-keurmerk voor de kruiden- en groententeelt. Dat betekent dat de telers werken volgens een biologische, plantaardige landbouwmethode die geen productiedieren gebruikt. De verse producten van Mark van Hove gaan exclusief naar Foodmaker.be en worden verwerkt in de vele verse gerechten voor hun restaurants en voor Delhaize.

Mark is al jaren aan de slag met plantaardige bemesting. Voor hem was die keuze logisch: "Kruiden worden meermaals geoogst tijdens het seizoen (lees: om de 3 à 4 weken). Hierdoor verarmt de bodem en moet je ergens halverwege het seizoen extra voedingsstoffen bijgeven. Doe je dit met dierlijke mest, dan riskeer je dat er nog schadelijke bacteriën (denk aan E. Colli e.d.) en andere shit op je kruiden zitten bij de oogst..."

Daarom werkt hij van meet af aan met Vlaco gecertificeerde, plantaardige compost. Bovendien verbetert hij hiermee het C-gehalte en het humusgehalte van zijn velden. Achteraf bleek dit de enige juiste keuze te zijn: bij geen enkele controle werden er pathogene residuen aangetroffen en telkens bleek de bodem steeds verder te verbeteren. Het bedrijf teelt nu op die manier onder andere zoete aardappelen, vele soorten verse kruiden en eetbare bloemen.

Bijzonder trots is Mark momenteel op de eerste geslaagde teelt van bio-gember en bio-kurkuma op Vlaamse bodem, met oogstgewichten die de stoutste verwachtingen overstijgen. Ook hier speelde de keuze van de juiste plantaardige compost een hoofdrol. Het bedrijf ging van bij de start voor biologische certificatie en zet nu de logische verdere stap naar het Biocyclic-Vegan keurmerk.

Lees het artikel verder op Biojournaal.nl



Kom op bezoek bij Boer Joost in Ens op 18 september!

Boer Joost is met Zonnegoed de eerste officiële veganistische boer van Nederland. Dit betekent dat zijn groente zonder sh*t zijn. Zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmest of dierlijke mest. Voor duurzaamheid is dit juist de sh*t! Je bent welkom op 18 september. Ben jij erbij?

Caring Farmers en Lekker Boer nodigen u uit voor een Foodcamp op Zonnegoed het bedrijf van Joost van Strien. Foodcamps zijn een leuk en leerzaam middagje uit voor alle leeftijden. Samen met boer Joost oogst je je eten bij elkaar dat je vervolgens ter plekke met een echte chefkok bereidt. Kinderen kunnen zich helemaal uitleven tijdens een bootcamp, letterlijk in beweging komen voor hun eten. Vervolgens gaan we samen op avontuur. Terwijl de kinderen kijken wie de meeste beestjes kan ontdekken, beantwoordt boer Joost al jullie vragen: waarom is de bodem zo belangrijk? Waarom is hij op deze manier gaan boeren?

Welkom zijn alle leeftijden, met of zonder kinderen – voor ieder is het een leuk en leerzaam middagje uit! Ben jij Caring Consument? Controleer dan de nieuwsbrief voor een gereduceerd tarief! In het najaar kan je op zaterdag middag komen spelen, leren en eten bij de volgende caring farmers. Zie de website van Caring Farmers: www.caringfarmers.nl/foodcamps2021/ 



Een bijdrage leveren aan de groei van vegan landbouw kan eenvoudig!

Deel jij onze droom om van No Shit Food een nieuwe duurzame standaard te maken?

Op dit moment is de belangrijkste stap om zoveel mogelijk mensen te laten zien dat vegan groente helemaal de shit is. Daarom willen we een beweging starten en meedenkers om ons heen verzamelen. Help je mee?

Samen maken we biologische groente plantaardig Join the No Shit Food Movement


JOIN THE FOOD MOVEMENT ROOTING FOR VEGAN VEGETABLES op Noshitfood.nl 


Biocyclische veganlandbouw is in opkomst
Biocyclische veganlandbouw is in het buitenland al sinds de jaren negentig in opkomst, maar groeit ook in Nederland. Zonnegoed gebruikt alleen plantaardige meststoffen en ontving als eerste Nederlandse akkerbouwbedrijf het internationale Biocyclic-Vegan-keurmerk. De in Nederland nieuw opgerichte beweging No Shit Food Movement wil meer bekendheid geven aan vegan groente.

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/08/17/biocyclische-veganlandbouw-is-in-opkomst



Eerste Biocyclic Vegan Standard keurmerk voor Zonnegoed in Ens

Joost van Strien uit Ens is de eerste boer in heel Nederland die het Biocyclic Vegan-keurmerk krijgt voor de groenteteelt. Dat komt omdat zijn groenten honderd procent plantaardig zijn geteeld. Dat betekent dat de agrariër geen dierlijke mest gebruikt.

Van Strien is mede-eigenaar van het bedrijf Zonnegoed in Ens dat 93 hectare groot is. Al 25 jaar is hij een biologische boer. Hij teelt verschillende soorten groeten zoals aardappelen, uien, pompoenen, peen, pastinaak en rode bieten. Nu is hij meer dan een biologische boer. Van Strien: "Ik ben een bio-Vegan boer." Dat is een combinatie van biologisch en veganistisch.

Lees hier verder en bekijk het filmpje 


June 1-2, 2021, International Grow Green Conference – Online – (SAFE Food Advocacy Europe, Brussels)




Omschakelaar en starter? Lees dan eerst het boek: 
Meer dan Biologisch -  De toekomst is aan plantaardig van Theo Grent
 

Ook een aanrader is het boek: 'Growing Green' van Jenny Hall Iain Tolhurst. Dit boek is online verkrijgbaar en rechtstreeks te koop bij Vegan Organic Network



De Duitse Advisory Council on Global Change (WBGU) noemt Biocyclische-Veganlandbouw als voorbeeld voor een klimaatadaptieve biologische landbouw".

In het  flagship report 2020 met als titel “Rethinking Land in the Anthropocene: from Separation to Integration” behandelt de Advisory Council on Global Change (WBGU) de kwestie van mondiaal landbeheer vanuit de perspectieven van klimaatbescherming, behoud van biodiversiteit en voedselzekerheid. Deze drie gebieden zijn in toenemende mate met elkaar in conflict, een situatie die het rapport omschrijft als een “trilemma”. Mogelijke oplossingen ('multi-gain strategieën') zijn onder meer de transformatie van voedselsystemen (afstappen van consumptie van dierlijke producten), de diversificatie van de landbouw (vergroening), evenals het opnieuw inrichten van land en het uitbreiden van beschermde gebieden - onderwerpen die allen een centrale rol spelen in Biocyclische veganlandbouw.

Biocyclische-veganlandbouw krijgt nog niet een volledig podium, maar het wordt in ieder geval genoemd als perspectief in de context van "klimaatadaptieve biologische landbouw":

“Research approaches for climate-sensitive organic agriculture include exploring ways to minimize the number of animals as much as possible without creating shortages in the supply of organic fertilizers, as well as optimizing no-till methods (Berner et al., 2008; FiBL, 2019), and developing vegan systems that entirely dispense with livestock production (biocyclic-vegan.org, 2020).” (Flagship Report 2020, German edition, page 163, Box 3.3-11)*

De verwijzing naar biocyclische-veganlandbouw door dit spraakmakende panel van experts is een nieuwe belangrijke stap op weg naar naar de erkenning van de oplossingen die het biedt met betrekking tot de fundamentele wereldwijde uitdagingen.

Download the English summary here
WBGU_HG2020_ZF_en.pdf (3.43MB)
Download the English summary here
WBGU_HG2020_ZF_en.pdf (3.43MB)

* Dit is een vertaling van het Duitse origineel. De Engelse lange versie van het rapport komt medio 2021 beschikbaar.



  • Vegan landbouw in Oirschot

In het Brabantse Oirschot ontmoet culinair expe rt Alain Caron tuinders Alex Schreiner en Linder van den Heerik. Zij runnen samen een permacultuur-tuinderij, waarbij ze gebruik maken van uitsluitend plantaardige mest. 
Lees hier verder.


Biocyclische-Veganteelt nu ook op grote schaal in Oostenrijk en Hongarije

Bonen, granen en oliehoudende zaden zijn ook voor het eerst verkrijgbaar in de handel.

In september 2019 is een groep akkerbouwbedrijven aan beide zijden van de Oostenrijks-Hongaarse grens, tussen de wijngaarden van de Pannonische vlakte in Burgenland, het Rosalia-gebergte en Sopron (voorheen Ödenburg), gecertificeerd volgens de internationale biocyclische-vegan standaard (Biocyclic Vegan Standard).

Enkele jaren geleden was Harald Strassner, bedrijfschef en bio-pionier tot de conclusie gekomen dat het label 'biologisch' niet langer meer alleen voldoende was. Hij besloot daarom verder door te schakelen naar een nog meer duurzame vorm van landbouw: 'Biocyclische-Veganlandbouw'. 

Voor bio-teler Strassner is het omschakelen naar een steeds meer plantaardige landbouw en voeding meer dan alleen een trend. Omdat in de teelt de peulvruchten een belangrijke rol spelen besloot hij de teelt van bonen nieuw leven in te blazen en teelt hij nu tien verschillende variëteiten. Ook teelt hij sojabonen, granen, pompoen- en zonnebloempitten op een oppervlakte van ongeveer 500 ha, waarvan twee derde nu al is gecertificeerd volgens het biocyclische-vegan label. Hiermee wordt een nieuwe reeks gewassen toegevoegd aan de huidige reeks biocyclische-vegan producten: vers AGF en verpakte producten zoals olijfolie, wijn en appelsap.

In Nederland en Vlaanderen kunnen telers terecht bij het netwerk Bio-Vegan.nl en bestaat er de mogelijkheid om volgens de biocyclische-vegan standaard gecertificeerd te worden: www.bio-vegan.nl  

Lees verder: https://vegconomist. de/produkte-und- neuerscheinungen/biozyklisch- veganer-anbau-jetzt-auch- grossflaechig-in-oesterreich- und-ungarn/

En lees ook hier: https://www.mutternatur.at/aktuelles/wo-bohnen-und-ideen-wachsen/


  • Artikel in AD: Peet en Elza boeren veganistisch, zonder dierlijke mest

Lees hier het artikel verschenen in Algemeen Dagblad 18-06-19


  • Verslag Boerenlandbouwconferentie

Engelse versie: Boerenlandbouw-Peasant Farming in the Netherlands – Conference Report (FINAL)


-------------------------------------------------------

Scholingsdag Duitsland

June 5th to 7th 2019 – Training near Leipzig – Germany

 

http://www.biocyclic-vegan.org/2019/04/24/june-5th-to-7th-2019-training-near-leipzig-germany-2/


------------------------------------------------

Biocyclic Vegan Agriculture – Organic Farming the Vegan Way

Vegconomist.com - April 16, 2019 

https://vegconomist.com/society/biocyclic-vegan-agriculture-organic-farming-the-vegan-way/

------------------------------------------------------------------------

Eerste Boeren-Agroecologie conferentie: sterke boeren voor een duurzame landbouw

Er is een federatie van boerenorganisaties en -initiatieven in opkomst. In het najaar op tuinderij de Voedselketen zijn representanten van Toekomstboeren, de CSA vereninging, BioTuinders, Vereniging van permacultuurboeren en Biovegan (Biocyclische-Veganlandbouw.org) op dat idee gekomen. Omdat we samen met veel meer boeren zijn. En zo meer van elkaar kunnen leren, elkaar meer kunnen inspireren en ondersteunen. Ook staan we dan sterker richting beleid en overheid. De federatie is van iedereen daarom willen we het met iedereen vieren en vormgeven. Dit doen we met een conferentie met een rijk workshopprogramma. Lees hier verder

 

19 februari - Tagesseminar: Schritt für Schritt zum biozyklisch-veganen Anbau 
- am Beispiel des Bioland-Obstbaubetriebs Clemens Hund

Training day on the Biocyclic Vegan Standard in Germany. February 19th, on the fruit farm Biohof Hund in Meckenbeuren (near Ravensburg, Lake Constance region). 

Lees hier de uitnodiging



In Nederland 19 feb - Voor de thuisblijvers!
Voor de thuisblijvers is er in Nederland ook een lezing over Bio-vegan telen in Ecocentrum Emma in Enschede.  Boer Yvo van Tuinderij Bietenrood (Rossum) geeft een lezing over vegan telen zonder gebruik te maken van dierlijke mest.  Voor meer info zie hier de aankondiging

------------

Kom ook op 23 en januari 2019 naar de Bio-beurs en volg tussen 19:00 en 20:00 uur de volgende lezing: Vegan Landbouw Het kan! Spreker is Jan van Arragon tuinder van Bioakker in Zutphen 

 Kijk ook op de website van de Biobeurs/programma 

------------

Eerste Biocyclische-Vegan teeltbedrijf (wijnteelt) in Frankrijk is gecertificeerd. 

De Franse associatie "Vegan France Interpro" heeft de allereerste certificering van het Biocyclische Vegan standaard uitgereikt aan de wijngaard van Château La Rayre in Colombier te Dordogne. Drie landen hebben samengewerkt aan deze certificatie: Frankrijk-Duitsland-Griekenland.
Lees verder op http://www.biocyclic-vegan.org/docs/communique-abv-19-11-2018.pdf





In het nieuws

Nieuw: 'We’re humus sapiens': the farmers who shun animal manure 

The Productivity of Vegan-Organic Farming: Measuring small-scale vegan-organic farming against large-scale conventional and organic practices

Erste biozyklisch-vegane Betriebe anerkannt

20180313_Biozyklisch-Veganer Anbau – Eine Option für Ökobetriebe?_oekolandbau.de – das Informationsportal

20180306_Veganer Ökolandbau- wie geht das denn?_ oekolandbau.de – das Informationsportal


 

 


E-mailen
Bellen