Biocyclische-Veganlandbouw 

Netwerk ter bevordering van biocyclische-veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen

Telers in Beeld 

Korte weergave van bedrijven die (willen) werken met een biocyclische-veganlandbouw systeem. Een deel van deze bedrijven hebben de intentie om door te schakelen naar een Biocyclisch-Vegan Label. 

1. Telers in Nederland
2. Telers in Vlaanderen (België)
3. Verwerkers (in Nederland en België)

Zie ook de lijst en landkaart van de aangesloten telers  

1. Telers in Nederland 

De Hanze Hoeve van Gwendelyn Gordijn is een zelfoogsttuin die duurzame landbouw bedrijft. Op het bedrijf worden groentes kweekt zonder kunstmatige ingrepen, bestrijdingsmiddelen of dierlijke bemesting, om zo een eerlijk en puur product te kunnen leveren. Het bedrijf is gevestigd in Zwolle (Stadshagen), een gezellige Hanzestad. Bij de Hanze Hoeve kan men zelf samen stellen wat je wilt eten aangezien er zelf word geoogst en niet in pakketten word gewerkt. Dus eerlijke voedsel vers van het land. Op het veld staan onder andere de teelten: sperziebonen, bieten, pompoen, suikermaïs, kolen, verschillende soorten sla, eetbare bloemen, kruiden, etc. Door deelname aan de zelfoogsttuin maak je de wereld, de omgeving en jezelf gezonder. Op de tuin is, naast de vele teelten van groenten ook een klein stukje kruiden en bloemen zodat er insecten naar de tuin worden getrokken die zeer nuttig zijn. Het is een tuin om elkaar te ontmoeten, genieten en te leren.

Ook deze tuin doet mee aan zero waste Nederland, dat houd in zo veel mogelijk zelf tassen en zakken of manden meenemen waarin de groenten en eetbare bloemen in passen. Gwendelyn: 'Ik juich het zelfs toe als mensen dit doen'. Deze tuin is aangesloten bij toekomstboeren en CSA (Community Suported Agriculture). Ook doe ik mee aan vegan beweging van tuinieren.  Wil je hier meer van weten?  Stel gerust je vragen aan mij.


De Ommuurde Tuin van Esther Kuiler ligt in de historische moestuin van koning Willem III op Landgoed Oranje Nassau's Oord in het Renkums beekdal. Sinds 1999 is de tuin een productief biologisch CSA (Community Supported Agriculture) tuinbouwbedrijf van een hectare. Onze passie ligt bij het kweken van en koken met groenten vol smaken, geuren en kleuren. We proberen ieder jaar weer andere soorten uit en telen ruim 400 verschillende eetbare planten: groenten, fruit en kruiden van historische, moderne en wilde soorten. Ook worden er,  in samenwerking met zadenbank CGN, oude rassen verbouwd voor het Erfgoedzaden Netwerk. Naast biodiversiteit, wordt op de tuin bovendien veel aandacht besteed aan de bodem, d.m.v. zoveel mogelijk vaste bedden, het gebruik van compost en bokashi, een ruime vruchtwisseling en voldoende groenbemesters en zonder dierlijke mest.

Het grootste gedeelte van de oogst van de De Ommuurde Tuin gaat naar de oogstaandeelhouders (wekelijks zo'n 80 pakketten) en ze verkopen direct aan particulieren in de tuinwinkel, in de baksels op het theeterras, in heerlijke gerechten voor groepsarrangementen of kookworkshops. Ook leveren ze aan restaurants. 

Voor de mensen die er van dromen om ook een biologische tuinderij op starten, of (willen gaan) werken met kleinschalige landbouw in Nederland of in ‘t buitenland is er de jaarlijkse cursus ‘Agro-ecologie in praktijk’


Heerlijkheid de Hare - Een weiland omgetoverd tot biologische zelfoogsttuin & CSA.
Tuinder Martien Spitzen is in 2013 begonnen op geploegd weiland wat sinds 1990 in gebruik was als bio-gras-klaver-kruiden weide. Het is een zelfoogst tuin volgens het CSA systeem met abonnees die elke dag mogen oogsten. Op de tuinderij Heerlijkheid de Hare worden er ongeveer 50 soorten groenten plus aardappelen en aardbeien en een tiental kruiden geoogst.

De groente bedden zijn 100 cm breed en worden afgewisseld met gras-paden van 85 cm breed. De graspaden zorgen ervoor dat de groente ook geoogst kan worden als het nat is. Het gras wordt ge(mulch)maaid  en is dus maaimeststof ook voor de ernaast verbouwde groente. Het bodemleven, met name de schimmels zorgen voor de zijwaartse verspreiding. De graspaden worden nooit bemest. De grond wordt zo weinig en zo ondiep als mogelijk bewerkt om het bodemleven niet onnodig te storen. Er wordt bewust minimaal bemest en met name geen stikstof toegevoegd om een zo gezond en sterk mogelijk gewas te krijgen. Dit geeft meer smaak voor de consument en is minder aantrekkelijk voor plaag insecten. Een langzaam groeiend gewas zal ook meer mineralen en vezels bevatten. Ook aanwezig zijn een bloemenweide om zoveel mogelijk insecten soorten aan te trekken voor eventuele plaagbestrijding.  De meeste arbeid wordt geleverd door spierkracht en elektrisch aangedreven machines. Alle benodigde elektrische energie wordt opgewekt door eigen zonnepanelen.


BioAkker - Drie akkers in en rond Zutphen
Jan van Arragon heeft in en rond Zutphen 3 akkers. Midden in Zutphen ligt de Oogsttuin. Een prachtig stuk grond, waar leden zelf oogsten en meewerken. Het werken op de akker is aangenaam en helend; dicht bij de aarde, dicht bij de groenten die de klanten zelf gaat bereiden. In Voorst bewerkt Jan een perceel van 2 ha groot. Deze akker wordt al meer dan 20 jaar biologisch bewerkt, zonder dierlijke mest. De grondsoort is rivierklei, variërend van licht tot zwaar. Ideaal voor vele groenten! Ook heeft Jan nog een stuk hele mooie zandgrond in Almen. Door groenbemesting met tuinbonen neemt de vruchtbaarheid daar enorm toe. Het is een zwarte oude es-grond en de akker wordt al 14 jaar biologisch bewerkt. 

Bij het verbouwen van de groenten op de BioAkker wil Jan zo natuurlijk mogelijke groeiomstandigheden creëren en maakt Jan geen gebruik van drijf- of stalmest. Behalve de ethische aspecten, bevat dierlijke mest een te hoge concentratie aan stoffen voor een evenwichtige plantengroei. Het bevordert epidemieën onder de cultuurplanten. Mest is bovendien ongezond voor de mens (denk aan hormonen, antibiotica en colibacteriën). Jan verkoopt zijn vegan producten op de (boeren-) markt in Zutphen op donderdag en zaterdag. Leden van de Oogsttuin kunnen voor een vast bedrag per maand zelf meewerken en de producten oogsten.  Jan teelt ook zelf zijn zaadvaste zaaizaad die hij ook verkoopt via Zaderij.nl


Tuinbouwbedrijf De Kromme Lepel
Peet en Elza de Krom van Demeter tuinbouwbedrijf De Kromme Lepel in Bergen op Zoom (Brabant) hebben meer dan 10 jaar ervaring met op grotere schaal telen van 'vegan' producten waarbij zij geen gebruik maken van dierlijke meststoffen. Het teeltbedrijf omvat 6,5 ha met vollegrondsgroenten & aardbeien.  Sinds een paar jaar is hier 7,5 ha bijgekomen die zij nu akkerbouwmatig aan het omschakelen zijn.
Peet en Elza hebben bewust gekozen voor een vegan teelt en hebben als praktijkdeskundige inmiddels jarenlange teeltervaring. Zij telen o.a. spruitjes, palmkool, boerenkool, andijvie, veldsla, kropsla, eikebladsla, postelein, prei en in de zomer sperzie- en spekbonen.   

De producten leveren zij vooral aan de groothandels; Odin, Vroegop, Kroon & Biofresh, regionaal aan abonnementenboeren en aan webwinkel De Grote Verleiding in Kruiningen. In de maanden juni en juli zijn ze wereldberoemd om hun aardbeien!

Permacultuur Tuinderij De Voedselketen
Alex Schreiner en Linder van den Heerik zijn de ondernemers van Tuinderij de Voedselketen - een kleinschalige tuinderij waar de principes van permacultuur in de praktijk worden toegepast. Samen werken met de natuur in plaats van tegen de natuur – met lekkere en eerlijke groenten als resultaat. Van het begin af aan werken Linder en Alex al 'vegan' en gebruiken geen dierlijke mest en dierlijk meststoffen maar alleen bijvoorbeeld groencompost.


Vanaf de permacutuur tuinderij bij Oirschot (B) gaan wekelijks groentepakketten naar klanten in de regio Oirschot, Eindhoven, Tilburg. Het is een divers bedrijf met verschillende soorten gewassen – van een uitgebreid aanbod in groenten, tot kruiden en (klein) fruit. 

Linder en Alex werken met permacultuur omdat de uitgangspunten heel erg aanspreken; zorg voor de mens, zorg voor de aarde, en een eerlijk aandeel in de bronnen die er gebruikt worden. Met de tuin willen zij niet alleen een duurzaam systeem neerzetten maar ook een positieve invloed hebben op de natuur om hun heen: een toevoeging zijn qua bodemleven, biodiversiteit en de leefbaarheid van het platteland en een directe relatie met de klanten opbouwen. 

Tuinderij Bietenrood
Helaas is de Tuinderij Bietenrood ivm omstandigheden gestopt met hun activiteiten.  
Vanaf 2016 runnen Yvo & Suzette in Twente hun biologische Tuinderij Bietenrood. Dit doen zij op een 'vegan' wijze door geen gebruik te maken van dierlijke mest en meststoffen op het land en alleen te werken met plantaardige meststoffen. 

Leven met respect voor dier en milieu en strijden voor een eerlijke samenleving, dat ging Yvo & Suzette van jongs af aan al aan het hart. Zij verruilden het stadsleven om een langgekoesterde droom in vervulling te laten gaan: het starten van een biologische tuinderij. 

Op biologische Tuinderij Bietenrood in Rossum (Overijssel) kan je bij de ondernemers terecht voor 'vegan' groentepakketten geteeld van hun eigen groenten - van het land of uit de boogkassen - die zij o.a. leveren in Oldenzaal, Hengelo, Almelo en Enschede. Ook is er een boerderijwinkel waar je biologische-vegan groente en fruit kan kopen. Elke zaterdag staan zij met een kraam op de markt in Enschede. Op de boerderij organiseren zij ook meewerkdagen en laten dan zien hoe het voedsel geproduceerd wordt en wat je allemaal van deze gezonde voeding kan maken. Het ideaal van de ondernemers is dat bio-vegan groentes en fruit (biocyclische-veganproducten) voor iedereen toegankelijk wordt - en dat het niet alleen in de elitehoek blijft hangen.

2. Telers in Vlaanderen (België)

Teler Boer Bert teelt samen met zijn vriendin Véro eerlijke en pure groentes en fruit op de Bioboerderij LincelamSpeerpunten van het bedrijf zijn: kleinschalige landbouw, korte ketens, doorlevende gewassen en vegan-landbouw. In plaats van grote monoculturen werken zij liever met een grote diverstiteit aan gewassen op een kleine oppervlakte. Boer Bert: "Niet alleen werken we zo nog meer samen met de natuur. De afwezigheid van grote machines stelt ons in staat heel creatief om te gaan met de beschikbare oppervlakte. Houtkanten, poelen en andere waardevolle natuurelementen krijgen een plaats, om de diversiteit aan planten en dieren te maximaliseren". Dit gaan wij in de toekomst verder uitbouwen met o.a. een voedselbos. 

Om kleinschalige landbouw leefbaar te maken en te houden is rechtstreekse afzet onontbeerlijk. Maar misschien een nog belangrijkere reden om te kiezen voor die korte keten is dat hiermee de weg van boer naar bord zo kort mogelijk wordt gemaakt. Sinds 2018 is onze boerderij ook lid van ‘The Vegan Organic Network’ (VON) en onderschrijven we de principes van ‘Stockfree Farming’. Het belangrijkste verschil met de gewone biologische landbouw is het mijden van alle dierlijke meststoffen of andere rest-/bijproducten uit de veeteelt (bloedmeel, beendermeel, vismeel, …). Liever bouwen wij aan een vruchtbare bodem met behulp van plantaardige compost, groenbemesters, vruchtwisseling. In de zomer van 2019 zijn we ook lid geworden van het Biocyclische-vegan netwerk en daarmee de eerste Vlaamse teler van het netwerk. 

3. Verwerkers (in Nederland en België)

Henk Ploeger en Catharina de Bruin maken bij INDEKOPERENKETEL etherische olie en hydrolaat van aromatische planten. Ze doen dat door middel van stoomdestillatie, een natuurzuivere methode om olie en hydrolaat uit planten te halen. Ze willen het vervaardigen en het gebruiken van etherische olie onder de aandacht brengen door te destilleren, experimenteren, verzamelen, publiceren, geven van voorlichting, houden van workshops en trainingen voor mensen die zich met gezondheid bezig houden. Zij gebruiken bij INDEKOPERENKETEL regionale (biologische) restproducten en plantenafval afkomstig van lokale telers, bedrijfjes of bos- en landschapsbeheerders om etherische olie en hydrolaten te maken. Er is vraag naar veganistische & biologische producten. Henk en Catharina werken met liefde, aandacht en plezier in de destilleerwerkplaats. "Zo maken we mensen blij met onze producten die genezing en gezondheid bevorderen."

De destilleerwerkplaats is gevestigd in een voormalige varkensschuur buiten Gilze. Waar een jaar eerder nog zeugen en biggen liepen, staan nu droogbakken die ruiken naar citroenmelisse en pepermunt. De – tijdelijke – destillatiewerkplaats is gevestigd op een zeer geschikte locatie voor onze doeleinden. Inmiddels gebruiken we schone, groene energie van een lokale energiecoöperatie en streven we om helemaal klimaatneutraal te gaan produceren.

De producten komen veelal terecht bij bedrijfjes die net zoals wij producten maken die op basis van het principe `zorgen voor elkaar, eerlijk delen en zorg voor de Aarde` hanteren. Daar werken we graag mee samen. Zo kunnen we bijvoorbeeld exclusieve producten leveren voor culinaire experimenten van Brabantse bodem. Voor de aanvoer van verse biologische kruiden komen we graag in contact met producenten die reststromen op een duurzame wijze willen upgraden naar etherische olie en/of hydrolaat.

Henk Ploeger is destillateur van INDEKOPERENKETEL. Henk: "Inmiddels hebben we jarenlange ervaring met het stoomdestilleren, het proces waar ambacht en aandacht voor het handgemaakte product onze kwaliteit weergeven."

Catharina de Bruin is auteur van het boek 'Lariks, Spar en Grove Den: naaldbomen met een geneeskrachtige werking' (2017) en 'Lavendel destilleerboek: praktische handleiding' (2019).