Biocyclische-Veganlandbouw 

Netwerk ter bevordering van biocyclische-veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen

Tuinbouwbedrijf De Kromme Lepel - Bergen op Zoom

Peet en Elza de Krom van het biodynamische tuinbouwbedrijf De Kromme Lepel in Bergen op Zoom (Brabant) hebben meer dan 10 jaar ervaring met op grotere schaal telen van 'vegan' producten waarbij zij geen gebruik maken van dierlijke meststoffen. Het teeltbedrijf omvat 6,5 ha met vollegrondsgroenten & aardbeien.  

Sinds een paar jaar is hier 7,5 ha bijgekomen die zij nu akkerbouwmatig aan het omschakelen zijn. 
Peet en Elza hebben bewust gekozen voor een vegan teelt en hebben als praktijkdeskundige inmiddels jarenlange teeltervaring. Zij telen o.a. spruitjes, palmkool, boerenkool, andijvie, veldsla, kropsla, eikebladsla, postelein, prei en in de zomer sperzie- en spekbonen.   

De producten leveren zij vooral aan de groothandels; Odin, Vroegop, Kroon & Biofresh, regionaal aan abonnementenboeren en aan webwinkel De Grote Verleiding in Kruiningen. In de maanden juni en juli zijn ze wereldberoemd om hun aardbeien!

De samenwerking met Stichting Grondbeheer past ook bij hun nieuwe kijk op de wereld. Peet: “Ik deel al langer de gedachte van de indianen en aboriginals dat je grond niet kunt bezitten maar dat wij het als mensen te leen hebben. De veertig jaar dat wij op dit lapje grond werken, stelt niks voor. Bodemprocessen gaan heel erg langzaam. Je hebt een paar generaties nodig om de bodemkwaliteit en groeikracht te verbeteren. Stel dat Elza en ik over geruime tijd stoppen, dan kan er dankzij Grondbeheer op deze plek een nieuwe biologisch-dynamische tuinder doorgaan met het proces waar wij mee gestart zijn. 

Facebook: Bio-tuinderij De Kromme LepelE-mailen
Bellen